CV de Droepnaze: Begonnen bij de bron!

De carnavalsvereniging „De Droepnaze“ is ontstaan het uit klokken en orgelfonds dat in de jaren 50 actief was voor de St. Servatiuskerk te Vaesrade. Initiatiefnemer voor de naam was het toenmalige hoofd der school Dhr. Theo Grootjans. De naam is afgeleid van een bron, gelegen aan de voet van de Vaesraderberg. Na de voorbereidingsfase werd Lei Lemmens president en kwam hoe langer hoe meer structuur in de vereniging.

Groepen “oet eige durp”!

Er ontstonden carnavals groepen zoals de zanggroep De Ritmi-tons (zusters Ritzen), de parodiegroep de Hollikidee Boys en Sjeng Lindelauf was de vaste buutreedner als Swiebertje. De Voasjener Jonge waren het huisorkest. Tevens was er een Prinsengarde.
Later, in de jaren ’90 deed Muziekbende Eikehout nog vele pogingen om in naam van “Voasje” en de Droepnaze de finale van het LVK te bereiken. Helaas sneuvelde alle pogingen in de kwartfinale. In 1972 gaf Lei Lemmens het presidentschap over aan Frans Meens die in ‚64, ‚65 en ‚66 Prins carnaval was. Hub Goertz werd secretaris en het bestuur ging de activiteiten groots uitbouwen, zeker toen het gemeenschapshuis ‘t Pomphuuske werd gebouwd in 1975.

In 1975 trok voor het eerst een carnavalsoptocht door Vaesrade en de eerste Galazitting was in 1978. Sinds 1998 worden in ‘t Pomphuuske de Galazittingen gehouden. Befaamd zijn de carnavalszittingen met topartiesten uit de carnavalswereld. Uit de bejaardenzitting is de familiemiddag geboren op carnavalsdinsdag.

Als een van de weinige plaatsen in ons Limburgse trekt in Vaesrade op carnavalszaterdag de optocht door het dorp.

Laatste Era

Na het jubileum in 2012 nam Frans Meens afscheid als president en voorzitter van de Droepnaze. Na 55 jaar trouwe dienst gaf hij de kans aan de jeugd om zich binnen de vereniging te ontplooien. Wel is hij lid gebleven, zodat al zijn ervaring niet verloren is gegaan. Ook bestuursleden Huub Goertz, Arno Rietrae en Math Franssen zetten een stapje terug als bestuurslid. Met het terugtreden van Wiel Meens, Frits Vissers, John Cuijpers en Paul Evertsen was de wisseling der generaties compleet.

Het nieuwe dagelijks bestuur werd gevormd. Michael Gerits werd voorzitter, Michiel Stassen penningmeester en Frank Extra secretaris. Armand Franssen werd benoemd tot president van de Droepnaze.